De Bunavestite si de Florii, mancam peste negresit. Peste an, incercam sa mancam cat mai des, mai ales de cand avem copii. Despre peste, numai de bine! Pestele este cel mai sanatos tip de carne , fiind bogat in proteine de calitete, vitaminte si Omega 3, estentiali pentru mentinerea sanatatii creierului.
Cand eram la liceu, inainte de participarea la olimpiade si la alte examene importante, consumam lecitina si peste. Aport asupra concetrarii si memorarii au avut, fiindca am luat note maricele. 🙂
Revenind la saramura de peste, prima data cand am mancat a fost in Delta Dunarii, in 2017, cand aveam 6 luni de sarcina si mi s-a parut ceva extraordinar. Un an mai tarziu, cand Aniela avea 9 luni, am plecat in prima ei vacanta, la Cazanele Dunarii, unde am mancat a doua oara si ne-a placut atat de mult incat am zis ca trebuie sa facem si acasa. Tot atunci am inteles ca exista mai multe variante de saramura. Cea din Delta era ca o ciorba mai mult, se manca cu lingura, iar cea pe care am mancat-o la Orsova era mai consitenta si m-a dus cu gandul la lutica (salata de rosii coapte, ardei copti si usturoi proaspat). Varianta in care fac eu saramura de peste acasa, este o combinatie a celor doua descrise si mi se pare saramura perfecta.
Pestele trebuie sa fie alb si slab, de preferat crap sau pastrav. Noi, de cate ori ajungem in zona Dambovicioara-Mieciu-Bran, cumparam, la intoarcere, mai multi pastravi de la Pastravaria Dambovicioara. Ni se pare cel mai bun peste, exceptandu-l pe cel care creste natural, in rau, dar care este si foarte greu de gasit.
Ingrediente:
- 3 pastravi
- 1kg rosii
- 5 ardei capya, mari
- 1 ardei iute
- 250 ml apa
- 50 ml ulei de floarea soarelui
- 5 catei de usturoi
- 1 lingura de zahar
- 1 lingura de otet
- sare, dupa gust
- cateva fire de patrunjel
Mod de preparare:
- Dati cu sare si putin ulei pestele si lasati-l a isi ia sarea acoperit, la frigider, in timp ce va ocupati de legume.
- Coaceti pe gratar rosiile, ardeiul capya si ardeiul iute. Curatati-le bine de coaja si de seminte si dati-le deoparte. Ardeiul iute nu trebuie curatat, el trebuie folosit intreg.
- Puneti pe gratar pestele si rumeniti-l bine pe ambele parti. In acest timp, ocupati-va de pasul urmator.
- Tocati bine rosiile si puneti-le intr-o cratita impreuna cu apa, otetul, zaharul, sarea si uleiul. Puneti capacul si lasati-le sa fiarba timp de 10 minute.
- Intre timp, taiati in fasii subtiri ardeiul copt.
- Dupa ce s-au scurs cele 10 minute, adaugati fasiile de ardei si ardeiul iute intreg peste rosii si mai lasati sa fiarba , fara capac, inca 10 minute.
- Zdrobiti usturoiul ca pentru mujdei, adaugati-l peste legumele fierte si amestecati bine. Acesta este momentul in care puteti gusta si mai adauga sare, daca este cazul.
- Asezati pestele fript intr-un vas mare, turnati desupra pestelui saramaura, lasati-le sa se infuzeze, acoprite cu un capac, timp de 10 minute.
- Momentul mult asteptat a sosit! Cu ajutorul unei palete, luati cate un peste si asezati-l cu grija, sa nu se rupa, intr-o farfurile usor adanca, apoi puneti desupra pestelui cateva polonice din saramura.
- La sfarsit, presarati patrunjel tocat si serviti saramura calda, cu mamaliga.
*In extrasezon, puteti inlocui rosiile copate cu 500 g de rosii din conserva.
Mi-ar placea sa incercati reteta si sa imi lasati parerile voastre in comentarii!
Ce-i mai place lui Gabi saramura ????,bravo felicitări pentru tot ceea ce faci.
Da:)
Multumesc pentru apreciere!